Elektrische fietsen: wat zijn de risico’s en waar aan denken qua verzekeringen?

Elektrische fietsen zijn populair

Elektrische fietsen brengen risico’s met zich mee. Het loont de moeite om stil te staan bij het fenomeen van de elektrische fiets en de mogelijke impact ervan op sommige verzekeringen.

Arbeidsongeval

Arbeidsongevallenrisico stijgt

Arbeidsongevallenverzekeraars zien het effect van de elektrische fiets in hun statistieken. Er gebeuren meer en zwaardere ongevallen met deze fiets. Als werkgever is het raadzaam om preventiecampagnes te lanceren.

Ongevallen zonder tegenpartij

Uiteraard zal elk lichamelijk letsel vergoed worden door de arbeidsongevallenverzekering.

Let op met ongevallen zonder tegenpartij:

  • Noteer de naam van getuigen
  • Neem een foto van de plaats van het ongeval (zo heb je meteen ook de exacte datum en uur)
  • Verwittig onmiddellijk je werkgever
  • Ga onmiddellijk langs bij een arts.

Ongevallen met tegenpartij

De fietser, en ook de elektrische fietser, wordt beschouwd als een zwakke weggebruiker. De arbeidsongevallenverzekeraar zal nog altijd betalen in eerste instantie, maar de kosten kunnen grotendeels worden gerecupereerd bij de verzekeraar van het voertuig.

Het vermindert de schadelast en je statistiek oogt mooier. Altijd belangrijk, niet?

Dit is ook het geval wanneer de zwakke weggebruiker in fout is bij het ongeval. Tenzij het gaat om de zogenaamd onverschoonbare fout.

Wat is dan belangrijk? Vermeld steeds dat je een lichamelijk letsel hebt op het aanrijdingsformulier, zelfs al lijkt de kneuzing op het eerste zicht mee te vallen.

De materiële schade aan de fiets

Omniumverzekering

De fiets heeft een behoorlijke kostprijs en vaak wordt deze omnium verzekerd. In dat geval is er uiteraard een vergoeding van deze verzekeraar. Er zijn enkele gespecialiseerde maatschappijen op de markt en de premies zijn scherp.

Geen omnium

Is er geen omniumverzekering, dan kan je de schade recupereren wanneer er een andere partij in fout was bij het ongeval (na het invullen van het aanrijdingsformulier). Het is raadzaam om het ongeval dan aan te geven aan de rechtsbijstandsverzekering (vaak via de BA familiale). Zij zorgen dat je de centen zal recupereren.

Omnium via de leasing

Meer en meer worden elektrische fietsen geleased.

Als je als werkgever een leasefiets aanbiedt aan de werknemer, dan bestaat er vaak het systeem waarbij de werknemer gedeeltelijk bijdraagt tot de uiteindelijke verwerving van de fiets (na de leaseperiode).

Deze werknemer kijkt dan raar op wanneer bij diefstal van de fiets de verzekeraar enkel de leasemaatschappij schadeloos stelt. De werknemer heeft maanden afgedragen voor niets…

Marleen van KMO-ASSUR werkte voor deze situatie een creatieve oplossing uit.

Ongeval in de prive sfeer

Uiteraard zal de fiets ook gebruikt worden buiten de werkcontext. Dit risico is zeker niet te verwaarlozen en men kan denken aan volgende bijkomende verzekeringen :

  • persoonlijke ongevallenverzekering
  • hospitalisatieverzekering
  • verzekering tegen inkomensverlies

Aansprakelijkheid

De werknemer zal in de meeste gevallen persoonlijk aansprakelijk zijn wanneer hij een ongeval veroorzaakt. Hiervoor is er één superbelangrijke verzekering die dus onmisbaar lijkt voor elke (elektrische) fietser: de familiale verzekering.

Risico van de laadbatterijen

Waar worden de fietsen opgeladen? Weet dat laadbatterijen altijd een potentieel brandrisico inhouden.

Zorg opnieuw voor de nodige preventie en vermijd om brandbare producten in de nabijheid van deze batterijen te stockeren. Ook het ‘s nachts opladen van batterijen zonder enig toezicht is een verhoogd risico.

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/brandweer-waarschuwt-voor-brand-door-batterijen-elektrische-fiets-laad-nooit-s-nachts-op~a587a069/