Situatie vandaag: het eenheidsstatuut
Sinds enige tijd zijn er tal van initiatieven die het onderscheid trachten weg te werken tussen het statuut van arbeider en dat van bediende.
Denk hierbij bv. aan de afschaf van de carensdag bij ziekte, of de ontslagvergoedingen.
Bestaande plannen: tijd tot 1 januari 2030
Ook in groepsverzekeringen die al even lopen zien we vaak een onderscheid.
Er was sprake dat dit onderscheid moest worden weggewerkt tegen 2025, maar deze deadline is nu opgeschoven met 5 jaar door een cao van 15/7/2021.
Vanaf 1 januari 2030 mag er geen onderscheid meer zijn tussen arbeiders en bedienden.
Geen retro-activiteit
Het goede nieuws is dat voor bestaande plannen men dus niet dringend in actie moet schieten.
Het onderscheid mag nog even blijven bestaan. Zelfs al doet men de aanpassing in 2029, dan kan men vanaf dan de gelijkheid toepassen.
Men moet dus zeker niet retro-actief werken en niet terugrekenen naar bv. de datum waarop de werknemer in dienst kwam.
Niet vergroten van discriminatie
Opgelet: je mag van nu tot 2030 de bestaande discriminatie niet vergroten.
Stel dat je enkel de bedienden laat genieten van een groepsverzekering à 3% van het brutojaarloon, en je wenst in het kader van de “war for talent” deze bijdrage te verhogen naar 4%, dan is dat verboden.
Je zou op dat ogenblik ook een aansluiting kunnen overwegen van de arbeiders, en hen bv. 2% toekennen. Dan is het wel weer in orde. Je verkleint immers de discriminatie.
Sectorplannen voor arbeiders
Een vaak gehoord argument van onze klanten om onderscheid te maken tussen arbeiders en bedienden, is het feit dat arbeiders al genieten van een sectorplan.
Wel we deden hiernaar onderzoek. Voor een arbeider met vele jaren anciënniteit in PC 124 (bouw) komt het neer op 150 euro per jaar. Daar bouw je geen vetpot mee op.
Nieuwe pensioenplannen
Het beginsel van het eenheidsstatuut is eenvoudig: tussen aangesloten arbeiders en bedienden mag geen onderscheid meer zijn.
Het is dan ook logisch dat sinds de invoering van de wet op het eenheidsstatuut nieuwe pensioentoezeggingen geen onderscheid meer mogen maken tussen arbeiders en bedienden.
Geen enkele discriminatie meer na 2030?
Toch wel, je mag onderscheid blijven maken op basis van een organigram (bv. directie, kaderleden, …) en daarbij dus de ene groep anders belonen ten opzichte van de andere.
Dit onderscheid mag na 2030 echter niet meer gebaseerd zijn op het statuut arbeider of bediende.