De teloorgang van de rolls royce

DKV of de transformatie van rolls royce naar geit

Een gewaarschuwd man…

Je hebt zo van die sterke merken. Miele heeft altijd fantastische wasmachines gehad, en naar mijn bescheiden mening is dat vandaag nog steeds het geval.

En wat is zo ook in de volksmond de rolls royce van de hospitalisatieverzekeringen? Juist, DKV.

Het was zeker de rolls royce in de tijd van de IS2000 of de Hospi premium contracten. Maar vandaag zien we er nog maar weinig van.

Hospitalisatieverzekering: is dat nodig?

Zoals bij elke verzekering is het verstandig om na te gaan of je deze verzekering echt wel nodig hebt.

Indien je geen wereldreiziger bent en je best wel een kamer wil delen in geval van hospitalisatie, dan is het niet absoluut nodig om het stukje “hospitalisatie” extra te verzekeren.

Er zijn echter kosten die zeer hoog kunnen oplopen en waar het ziekenfonds maar beperkt in zal tussenkomen. We spreken dan over behandelingen gelinkt aan zware ziektes zoals kanker. Ik zag al facturen passeren waar de klant toch wel zeer gelukkig was met de hospitalisatiepolis.

Hospitalisatie via de werkgever

https://kmo-assur.be/hospitalisatieverzekering/

Dit blogartikel gaat over individuele contracten. Misschien geniet je van een collectieve polis via de werkgever? Toch zal je ooit een individuele polis nodig hebben, ten laatste op je pensionering.

Hospitalisatieverzekering: hoe keuze maken?

Er zijn tientallen aanbieders van hospitalisatieverzekeringen in België. Goedkope oplossingen vind je vaak via de mutualiteiten, maar ook privé verzekeraars hebben dit vaak in het aanbod.

Waar zit dan het prijsverschil?

  • is er een plafond aan de jaarlijkse uitkeringen?
  • hangt tussenkomst af of er vergoeding is vanwege het RIZIV?
  • is er wereldwijd dekking of wat zijn de beperkingen?
  • zijn er ziekenhuizen uitgesloten van tussenkomst of waar geldt een beperkte tussenkomst?
  • wat is de eigen bijdrage per hospitalisatie?
  • hoe wordt de premie “vastgeklikt” aan de leeftijd van aansluiting?

Het zwaard van damocles zorgt voor willekeur in prijsstijgingen

De medische acceptatie is het zwaard van damocles.

Wat je graag vermijdt, is dat bepaalde aandoeningen niet verzekerd zouden worden.

Je kan dat vermijden door ofwel tijdig een individuele polis te onderschrijven, best met de mogelijkheid om deze te bevriezen op het moment dat je ook via je werkgever een verzekeringsdekking hebt.

Je hoeft ook geen medische acceptatie te passeren indien je minstens 2 jaar onafgebroken genoten hebt van een collectieve polis via je werkgever. Je hebt dan het recht om de polis individueel verder te zetten. Voor de meesten zal dit ooit het geval worden bij pensionering.

Ok, je hebt zo’n individuele polis! Prima. En dan zie je dat de verzekeraar de prijs jaarlijks indexeert. DKV indexeert bepaalde contracten met maar liefst 10,84%…  Je mag de polis opzeggen bij prijsverhoging.

Allemaal goed en wel indien je inmiddels niets mankeert.

Je bent gevangen!

O ja, ik wil je de reactie van DKV niet onthouden :

We beseffen dat bepaalde verhogingen een financiële impact kunnen hebben op de klanten. Als klanten de gevolgen van de indexatie willen beperken en als het verzekeringscontract dit mogelijk maakt, dan kunnen ze kiezen voor een hogere jaarlijkse vrijstelling of persoonlijke bijdrage. Zo kunnen ze blijven genieten van de onovertroffen waarborgen en gemoedsrust die DKV hen biedt inzake gezondheidszorgen.

Een wirwar aan minderwaardige contracten

Naast de goeie oude IS2000 of Hospi Premium, heb je nog Clini comfort of Clini budget en recenter ook nog Hospi Flexi en Hospi Select.

Elke formule moet rendabel zijn. Dus de prijsstijgingen zijn soms fors.

Geen horizon meer

We spraken over het “bevriezen” van verzekeringen en dus behoud van de premie op datum van aansluiting. DKV heeft deze mogelijkheid geschrapt voor nieuwe contracten sinds 2018.

Het was een voorteken en een eerste serieuze deuk in het carrosserie…

DKV wil duidelijk vermijden om zorgbehoevende bejaarden tegen lage premie in portefeuille te hebben. Zelfs al hebben die mensen er heel hun leven voor afgedragen.

Je weet niet wat je koopt

Dat prijzen stijgen van de polissen. Daar kan ik nog enigszins begrip voor opbrengen.

Maar DKV gaat vanaf 1 januari 2021 nog een stap verder en past zomaar eventjes grof voorwaarden aan. In de Hospi Select is er beperkte tussenkomst in enkele ziekenhuizen. DKV heeft een lijst van ziekenhuizen waar wel 100% tussenkomst is. Wel, sinds 1 januari worden maar liefst 36 ziekenhuizen geschrapt van deze lijst!

En als toemaatje zal DKV vanaf nu ook voor het eerst de franchise indexeren. Dat kan er ook nog wel bij !

Is alles slecht?

Zeker niet. Zoals al gezegd, heb je vandaag een IS2000 of Hospi Premium contract, dan zit je goed. De prijsstijgingen moet je er jammer genoeg bijnemen.

Ook de andere individuele polissen van DKV hebben hun troeven. Wees enkel gewaarschuwd en ga er niet vanuit dat DKV het beste is wat je op de markt kan vinden.

Nood aan professioneel advies

Zoals steeds is het nodig om je professioneel te laten begeleiden bij de keuze. We staan je graag bij!

https://kmo-assur.be/contacteer-kmo-assur/

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail