Valkuilen voor de werkgever en collectieve hospitalisatieverzekering

Hospitalisatieverzekering als extralegale verloning

De hospitalisatieverzekering is een mooie extralegale verloning.

Ze wordt erg naar waarde geschat. Na de 13de maand en de maaltijdcheques komt ze op de 3de plaats van meest populaire extra legale voordelen.

Niet onbelangrijk in de “war for talent”.

Beperkte investering

Een basiscontract kost ca 250 euro per jaar en per werknemer. Dat is geen fortuin.

Je betaalt geen RSZ en bedrijfsvoorheffing op de premie. Dat deze kost niet aftrekbaar is als beroepskost, neem je er misschien met de glimlach bij.

Valkuilen

De collectieve hospitalisatieverzekering is strikt gereglementeerd sinds 2007 en voor de werkgever zijn er 2 belangrijke informatieverplichtingen.

Informatie over het recht om individueel voort te zetten

Werknemers hebben het recht om de hospitalisatieverzekering individueel voort te zetten wanneer zij het voordeel van de collectieve verzekering verliezen.

Grootste voordeel is dat er dan geen medische acceptatie is.

De werknemer krijgt niet automatisch exact hetzelfde contract aangeboden, dus het is toch wat opletten geblazen.

Enige voorwaarde om van dit recht te genieten: de werknemer was de laatste 2 jaar onafgebroken aangesloten bij een collectieve hospitalisatieverzekering. Het hoeft dus niet noodzakelijk 2 jaar in jouw bedrijf te zijn.

De werkgever moet de werknemer bij de uitdiensttreding informeren over dit recht. Best laat je daarvoor een document ondertekenen. De verzekeraar zal de werknemer ook aanschrijven, maar dit ontslaat de werkgever niet van de informatieplicht.

Informatie over het belang om een wachtpolis te onderschrijven

Individuele hospitalisatieverzekeringen hebben hun kostprijs, en die wordt enorm beïnvloed door het moment waarop je deze onderschrijft.

Doe je kinderen een mooi cadeau, en onderschrijf een individueel contract op hun 18de verjaardag!

Hebben ze het niet nodig omdat ze via hun werk van een collectief contract genieten, wel dan steken we het in de “koelkast” met een wachtpolis. Ooit wordt deze actief, ten laatste op de dag van hun pensioen.

Idem voor je werknemers. Indien zij pas bij hun pensionering een individueel contract afsluiten, dan kost dat fortuinen.

Om die reden heb je als werkgever de plicht om je werknemers te informeren over het belang om eerder een wachtpolis af te sluiten.

Onze ervaring leert dat weinigen erop inschrijven. Indien je echter verzaakt aan deze informatieverplichting, dan kan de werknemer eisen dat hij een individueel contract kan afsluiten aan de leeftijd dat hij of zij bij jou in dienst trad.

Het verschil in prijs moet door de nalatige werkgever worden betaald.

Bewijslast

Documenteer de verplichtingen. Je hebt als werkgever immers de bewijslast. De informatie over de wachtpolis kan je ook opnemen in het arbeidsreglement. Dit wordt steeds ondertekend, en zo ben je prima in orde!

Andere opties :

  • organiseer een informatievergadering, met een door de deelnemers ondertekende aanwezigheidslijst;
  • geef een informatiebrochure, met ondertekening van een ontvangstbewijs.