hoe lang omnium verzekeren en wat is eigenlijk de kleine omnium?

Bij het afsluiten van een omnium moet je je meerdere vragen stellen:

  1. hoe lang houd ik de omnium aan?
  2. welke franchise neem ik?
  3. volgens welke afschrijvingstabel laat ik mijn auto in waarde verminderen?

De omnium houd je aan zolang je financiering of leasing duurt. Vaak moet dit trouwens contractueel.

Heb je geen financiering, dan wordt aangeraden om na 5 jaar de oefening te maken of het zinvol is de omniumdekking aan te houden.

Kies de franchise in functie van wat je bereid bent te betalen bij eigen schade. Dit heeft een grote invloed op de premie. Zo schakelde een klant over van 0 euro franchise naar 500 euro en 3 jaar later had hij een schadegeval. Hij betreurde het dat hij nu niet langer kon genieten van de “0 euro franchise” tot ik voor hem berekende dat hij inmiddels na 3 jaar bijna 1000 euro minder premie had betaald.

Bij de meeste maatschappijen daalt de wagen elke maand met 1% van de waarde. Vaak zijn er formules waarbij de aangenomen waarde (catalogusprijs of factuurprijs) gedurende een bepaald aantal maanden kan worden aangehouden alvorens de waardevermindering wordt toegepast.  Opgelet voor formules waarbij gebruik wordt gemaakt van de werkelijke waarde. Hier komt een expert aan te pas om deze werkelijke waarde te bepalen en in de praktijk ligt de waarde vaak onder de aangenomen waarde.

En wat is dan nog de kleine omnium?

De kleine omnium dekt diefstal, brand, glasbraak, schade door dieren en natuurkrachten. Er zijn maatschappijen die ook een mogelijkheid bieden om dit uit te breiden naar de “perte totale” dekking waardoor niet elke eigen schade wordt vergoed, maar dus wel het totaal verlies.

Er zijn wel wat aandachtspunten om de kwaliteit van de mini-omnium te beoordelen:

  • moeten er bij diefstal ook sporen van braak zijn?
  • bij het uitwijken voor een dier (zonder dat dit dier wordt aangereden), is er dan ook tussenkomst voor het rijden tegen de boom?
  • is er tussenkomst indien knaagdieren de kabels aanvreten van de wagen?
  • is er een gratis vervangwagen voorzien?
  • is er een beperking qua sleepkosten of regio (enkel in België?)
  • is er dekking bij bandenpech?
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten