Verzekeringen voor dummies legt bedrijfsleiders eenvoudig uit wat je zeker moet weten over bedrijfsverzekeringen.
Schijnbaar de meest eenvoudige verzekering is de arbeidsongevalverzekering.
Lees meer over de arbeidsongevallenverzekering voor dummies.
Verplichte verzekering !
Het allerbelangrijkste om te vertellen over de arbeidsongevallenverzekering is dat ze verplicht is.
Neem je iemand in dienst dan moet je deze verzekering minstens een dag eerder hebben afgesloten. Doe je het niet, dan krijg je sowieso een boete van Fedris. Je wordt helemaal gepluimd indien in de onverzekerde periode een arbeidsongeval zou voorvallen.
Soorten dienstverband
Je moet een arbeidsongevallenverzekering aangaan wanneer je mensen “op de payroll” hebt. Dat kan via een klassiek arbeidscontract, maar ook in sommige andere situaties kan of moet je een arbeidsongevallenverzekering voorzien, bv. bij IBO contracten.
In andere gevallen zal je hiervoor niet moeten instaan (in geval van uitzendarbeid of indien een freelancer voor je werkt, ..).
Premie = % op de loonmassa
De premie wordt berekend als een % op de loonmassa, het tarief. Meestal maakt men hier nog een klassiek onderscheid tussen arbeiders en bedienden.
Ook zal je zien dat 2 zaken apart worden getarifeerd: het risico van ongevallen op de werkvloer, en het risico op ongevallen op de weg van en naar het werk.
De premie is steeds een voorschotpremie. Halverwege het volgende jaar mag je steeds een afrekening verwachten op basis van de werkelijke loonmassa. De verzekeraars halen dit op via een kruispuntbank.
Wettelijke verzekering voldoende?
Er zijn situaties waarbij de wettelijk verplichte verzekering best wordt uitgebreid :
- Als je medewerkers hebt met een fors loon (> 4000 euro bruto per maand) dan verzeker je best ook het loon boven het wettelijk plafond.
- Sommige zaken zijn niet automatisch verzekerd: teambuildings, sportwedstrijden met de collega’s, bedrijfsfeesten, buitenlandse verblijven. Je kan een uitbreiding voorzien.
- Ook de feitelijk samenwonende partner zal in de kou blijven staan bij een dodelijk ongeval en indien de polis niet werd gemoderniseerd met deze uitbreiding.