Mijn werknemer scheurde zijn hemd. Komt de verzekering tussen?

juli 2017 – Geert – Baby’s Corner

Geen fout = geen tussenkomst

Als werkgever ben je niet verplicht om de materiële schade te vergoeden, ook niet wanneer dit gebeurt tijdens de werktijd. Een kapot hemd, een horloge dat beschadigd werd, of zelfs persoonlijke bezittingen die worden afgenomen tijdens een overval.

De filosofie is dat je als werkgever immers geen fout hebt begaan die deze schade veroorzaakte. Indien dat wel zo is, dan moet je de materiële schade wel vergoeden.

Bril is een speciaal geval

Een werknemer, bij wie tijdens het werk de bril beschadigd werd, is een uitzondering. De bril wordt immers beschouwd als een prothese volgens de wet op de arbeidsongevallen, dus kan de schade vergoed worden door de arbeidsongevallenverzekering.

Weliswaar moet de werknemer de bril op de neus hebben op het moment van het ongeval en moeten ook alle andere elementen aanwezig zijn om te kunnen spreken van een ongeval (plotse gebeurtenis, externe oorzaak, tijdens en door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst).

Je doet dus gewoon een ongevalsaangifte, zelfs al is er geen lichamelijk letsel, en laat een offerte opmaken ter herstelling. Het best wordt de oude bril nog even bewaard tot wanneer de verzekeraar zijn akkoord gaf.

Meer weten?

Wil je ons ook een vraag stellen?